Ще има ли Витоша нов план за управление
Фото: btvnovinite.bg

Ще има ли Витоша нов план за управление

6 новини, 4

Нов план за управление на природен парк "Витоша" ще реши проблемът със ски съоръженията и достъпа на софиянци до планината. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Идеята беше подкрепена от собственика на голяма част от съоръженията на Витоша, но еколозите са против. Общински съветници пък искат разваляне на договора с концесионера.

Симеоновския лифт е единственото съоръжение, с което любителите на планината и ските в моемнта могат да се качат на Витоша. Другият начин е с кола или автобус, но през почивните дни редовно ставаме свидетели на задръствания по шосетата към планината. Драматично стои и въпросът със ски пистите и съоръженията към тях.

След Банко, и Витоша се оказа гореща тема за политици, еколози и любители на ски спорта. Част от опозицията в Столичния общински съвет поиска ревизиране или разтрогване на приватизационния договор със собственика на голямата част от съоръженията – "Витоша ски" АД.

Според председателя на Общинския съвет Елен Герджиков обаче това не е решение, а трябва да се върви към нов план за управление на Природен парк „Витоша”: „Той не предвижда абсолютно никакво допълнително застрояване в планината. Това е възможността да гарантираме интереса на софиянци, модернизацията. Ако не се приеме нов план за управление или актуализация, този собственик на тези съоръжения реално е бетониран, не може да влезе друг инвеститор”.

П...

    Повече за btvnovinite.bg