Ще опрости ли държавата 8-милионния дълг на Главното мюфтийство?4Фото© dnes.bg

Ще опрости ли държавата 8-милионния дълг на Главното мюфтийство?

, 10 новини, 4 прегледа

С гласовете на ГЕРБ и ДПС на първо четене бяха подкрепени промените в Закона за вероизповеданията и за опрощаването на дълговете им, най-голяма част от които са на Главното мюфтийство. Законопроектът беше одобрен със 109 гласа "за", "против" - 24 "въздържал се" - 3. От "Обединени патриоти" обявиха, че няма да подкрепят законопроекта.

Ако депутатите в пленарната зала одобрят промените и на второ четене, ще бъдат амнистирани дълговете на всички регистрирани вероизповедания у нас на обща стойност 8 267 000 лева, от които 8 106 000 лева са дълговете на Главното мюфтийство. Промените предвиждат още държавната субсидия да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина.

Сега субсидия се предоставя само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Преди обсъждането на промените Павел Шопов от „Атака“ поиска то да бъде отложено, защото не е изтекъл необходимият срок от заседанието на ресорната комисия, което беше преди ден. Той поиска още и позиция от Министерството на финансите по темата.