Пхенян готов на преговори със Сеул, заплаши САЩ
Фото: www.mediapool.bg

Пхенян готов на преговори със Сеул, заплаши САЩ

14 новини, 10

Южна Корея предложи на северната си съседка преговори на високо равнище на 9 януари, за да подобрят отношенията си, съобщиха световните агенции в понеделник. Предложението бе отправено ден след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви в новогодишното си обръщение, че е готов за диалог със Сеул и може да изпрати севернокорейска делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, като част от усилията за намаляване на военното напрежение на Корейския полуостров.

Часове след речта на Ким, канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин приветства предложението на Пхенян по начин, който може да засили още повече напрежението със САЩ. Изявлението наблягаше на ролята на двете корейски страни в решаването на ядрената криза - противно на подхода на президента на САЩ Доналд Тръмп, според който не може да се започват преки преговори, преди да има признаци, че КНДР се отказва от ядрените и ракетни изпитания, както и без съгласие, че крайната цел на всички преговори е пълно премахване на севернокорейските ядрени сили.

Последва изявление на южнокорейският президент, че подобряването на междукорейските отношения е свързано с уреждането на въпроса със севернокорейската ядрена програма. Във встъпителните си думи на понеделнишкото редовно правителствено заседание Мун поиска министерствата на националното обединение и на спорта бързо да излязат с мерки, за да се под...

    Повече за mediapool.bg