САЩ извършиха тест на крилата ракета със среден обсег© dnes.bg

САЩ извършиха тест на крилата ракета със среден обсег

, 8 новини, 3 прегледа

САЩ обявиха официално във вторник, че е извършено успешно изпитание на конвенционална крилата ракета с наземно базиране и с обсег над 500 км. Подобен тест бе забранен по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, но Вашингтон се оттегли от споразумението само преди три седмици. Аргументът бе, че Русия нарушава договора. Властите в Кремъл отхвърлиха обвиненията, а сега на свой ред критикуват САЩ, че оттеглянето от договора е било постановка.

Американската ракета е изстреляна от мобилна пускова установка на остров Сан Никълъс край Калифорния. Тя успешно е поразила целта си след полет от над 500 км, се казва в съобщението на американското военно министерство. Събраните в хода на това изпитание данни ще бъдат използвани при разработването бъдещия ракетен потенциал със среден обсег на САЩ.

Представители на САЩ нееднократно са допускали възможността да извършат тест на крилата ракета с наземно базиране в края на август,. В средата на март т.г. служители на Пентагона обясниха, че тестът ще е с ракета "Томакох" с обсег от хиляда километра.