Санкциите срещу Русия ще останат докато бъде възстановен суверенитетът на Украйна, каза Ангела Меркел след среща с украинския президент3Фото1Видео© economic.bg

Санкциите срещу Русия ще останат докато бъде възстановен суверенитетът на Украйна, каза Ангела Меркел след среща с украинския президент

, 9 новини, 4 прегледа

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че западните санкции срещу Русия ще останат в сила, докато бъде възстановен суверенитетът на Украйна, предаде Ройтерс.

Тя каза това след среща в Берлин с украинския президент Володимир Зеленски, с когото обсъди Минските мирни споразумения. "Тъй като няма напредък на този фронт, санкциите не може да бъдат вдигнати, а санкциите, свързани с Крим, могат да бъдат вдигнати само ако Крим бъде върнат на Украйна", каза канцлерът в отговор на въпрос.

На общата пресконференция Меркел подчерта, че не е обсъждала със Зеленски санкциите срещу Русия, допълни ТАСС. Тя съобщи, че на 12 юли ще се състои среща в т.нар. Нормандски формат - Германия, Русия, Украйна и Франция на ниво съветници - и добави: "После ще видим как да действаме по-нататък". Зеленски изрази надежда, че в най-близко бъдеще ще има среща в Нормандския формат на високо равнище.

Докато бъде постигнат напредък, санкциите не могат да бъдат премахнати
Ангела Меркел,
Меркел: Не сме обсъждали засилване на санкциите срещу Русия