Астрономите в Рожен ще наблюдават астероида
Фото: dnes.dir.bg

Астрономите в Рожен ще наблюдават астероида

9 новини, 7

Утре сутринта край Земята ще прелети 30-метров астероид. Той ще се приближи само на около 50 хиляди километра от нашата планета. Астрономите по света следят траекторията на астероида и не очакват да се удари в Земята.

Той е открит преди 5 години и е наречен 2012 ТС4. Учените смятат, че диаметърът му е между 13 и 30 метра – твърде малък е, за да има по-точни данни за него. Огромна част от телекомуникационните спътници са в геостационарна орбита на около 35 хиляди километра.

А астероидът ще прелети доста близо до тях - приблизително на 45-50 хиляди километра. Рядкост е небесно тяло да премине на такова разстояние от нас, напомнят български астрономи, които също следят движението на астероида.

Астероидът лети със скорост 7 километра в секунда, или над 25 хиляди километра в час. Ако атмосферните условия позволят, астрономите от националната обсерватория “Рожен” в Родопите биха могли да го наблюдават.

“Около 7:40 ч. българско време ще е най-близо до Земята, което означава на 0,13 дистанции от разстоянието от Земята до Луната”, обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН

„Дори с неголям бинокъл или с малък телескоп на Луната се виждат стотици кратери, които са останки точно от такива удари на малки тела от Слънчевата система, които са се сблъсквали с Луната”, допълни той.

Ако направим симулация как астероидът 2012 ТС4 навлиза в земната атмосфера, той най-вероятно ще и...

    Повече за btvnovinite.bg