Русия утвърди постоянно военно присъствие в Сирия
Фото: www.bnews.bg

Русия утвърди постоянно военно присъствие в Сирия

6 новини, 7

Русия е започнала сформирането на постоянно военно присъствие в двете си бази в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки военния министър Сергей Шойгу.

Миналата седмица Върховният главнокомандващ (президентът Путин - б.р.) утвърди структурата и щата на (основните бази) в Тартус и Хмеймим, съобщи той на съвещание в Москва.

Шойгу изрази благодарност на парламента за ратификацията на споразумението със сирийското правителство за разширяването на "пункта за материално-техническо обезпечаване на руския военноморски флот в района на пристанище Тартус и фактическото му превръщане в пълноценна военноморска база". Документът бе ратифициран на заседание на Съвета на федерацията (горната камара на парламента).

Споразумението дава право на Русия да държи там до 11 военни кораби, включително и съдове с ядрени енергийни инсталации.

Сирия предава на Русия за безвъзмездно ползване за 49 г. териториите, акваториите и редица обекти на недвижима собственост в района на пристанището, като споразумението може да бъде автоматично продължавано за периоди от по 25 г.

Личният състав и членовете на екипажите на руската база, както и транспортните средства, кораби и самолети в базата в Тартус, получават привилегии и имунитет и попадат под юрисдикцията на руската страна.

На съвещанието Шойгу посочи също, че развитието на военната инфраструктура в Арктика и край западните граници на Русия става приоритет за руски...

    Повече за bnews.bg