Русия изпрати на Сърбия помощ за справяне с коронавируса© dnes.bg

Русия изпрати на Сърбия помощ за справяне с коронавируса

, 5 новини, 13 прегледа

/КРОСС/ Русия изпрати в Сърбия 11 военнотранспортни самолета с медицинско оборудване и специалисти, които да се включат в борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

Военнотранспортните Ил-76 излетяха от летище „Чкаловски“ в Московска област. В небето над Сърбия бяха ескортирани от изтребители МИГ-29 на сръбските военновъздушни сили и се приземиха на летище „Батайница“ на 20 км северозападно от Белград. В церемонията по посрещането участваха сръбският премиер Ана Бърнабич и министърът на отбраната Александър Вулин, които благодариха на Русия за помощта. В Сърбия пристигнаха 87 военни медици и специалисти по радиационна, химическа и биологична защита със специално медицинско оборудване и 16 единици военна техника.

Днес в сградата на Военномедицинската академия в Белград е планирано съвещание с представители на министерствата на здравеопазването и на отбраната на Сърбия. На съвещанието ще бъдат определени обектите, където ще работят руските специалисти. Изпращането на помощта беше договорено в четвъртък в телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Александър Вучич.