Русия изпраща медицинска помощ в Италия3Фото© dnes.bg

Русия изпраща медицинска помощ в Италия

, 20 новини, 15 прегледа

Руското министерство на отбраната съобщи, че на военното летище „Чкаловски“ близо до Москва е формиран отряд с тежък военно-транспортен самолет, готов да замине за Италия, за да достави медицински екипи за борба с коронавируса, пише руският вестник “Московский Комсомолец, цитиран от „Фокус“.

Бързото предоставяне на руска медицинска помощ в Италия трябва да започне на 22 март. Сега всичко зависи от готовността на италианската страна да приема специални полети на руски самолети. „Подготените самолети за въздушен транспорт на руските Въздушно-космически сили (ВКС) ще доставят осем мобилни екипа от руски военни вирусолози и лекари, комплекси за аерозолна дезинфекция за превозни средства и терени и медицинско оборудване“, заяви Министерството на отбраната пред МК.

По-рано беше съобщено, че късно вечерта на 21 март руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу е провел телефонни разговори с италианския си колега Лоренцо Герини. Било е обсъдено предоставянето на медицинска помощ в Италия във връзка с коронавирусната епидемия. Лоренцо Герини благодари на Русия за бързата помощ.