Румъния възнамерява да купи ракети Пейтриът
Фото: www.capital.bg

Румъния възнамерява да купи ракети Пейтриът

7 новини, 5

Началникът на генералния щаб на румънската армия генерал Николае Чука съобщи на пресконференция, че Румъния възнамерява да купи американски ракети Пейтриът.

Генералът не уточни какъв брой ракети предстои да бъдат купени, нито даде повече подробности за покупката, отбелязва "Адевърул", цитиран от БТА.

Аджерпрес цитира държавния секретар в министерството на отбраната Флорин Лазар Владика, който казва, че тази година ще бъде стартирана процедурата за покупка на батареи ракети Пейтриът, както и ракетни системи HIMARS и бронирани бойни машини 8x8.

Същевременно министерството на отбраната съобщи, че в периода юни-август тази година в района на Черно море ще се състоят 18 международни военни учения, в които ще участват 40 000 военни от над 20 страни.

Сред предстоящите учения министерството споменава "Noble Jump", което ще се състои през юни и ще тества способността за прилагане на плана за действие за осигуряване на оперативния капацитет на НАТО в Румъния и България.

А учението "Saber Guardian" 2017, едно от най-големите учения в този регион, ще се проведе през юли в Румъния, България и Унгария с участието на над 25 000 военни и 3000 технически средства от над 20 страни съюзнички и партньорки под ръководството на сухопътните сили на САЩ в Европа.

В. "Ромъния либера" цитира изявление на командващия сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, който казва в интерв...

    Повече за dnes.dir.bg