Румен Радев заедно с българската общност в Израел на премиера на филм за спасяването на евреите2Фото1Видео© 24chasa.bg

Румен Радев заедно с българската общност в Израел на премиера на филм за спасяването на евреите

, 4 новини, 4 прегледа

Румен и Десислава Радеви СНИМКИ: Прессекретариатът на президента

Държавният глава Румен Радев присъства в Тел Авив на премиерата на филма „Следващото поколение“ заедно със стотици представители на българската общност в Израел. Филмът на българския режисьор Димитър Гочев е посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война и техните наследници. Със срещата с българската общност приключи и посещението на българския държавен глава в Израел по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста, съобщиха от прессекретариата на президента.

Осъзнавам колко сме щастливи българите с подвига на нашите предшественици, които със спасяването на своите приятели, съученици и съседи евреи, са ни спестили страшната морална дилема да се запитваме, както много други европейски народи днес, дали подобно спасение е било изобщо възможно, подчерта Румен Радев след края на прожекцията.

Държавният глава заяви, че България има своето заслужено място в сърцата на българската общност в Израел и е от изключително значение споменът за спасяването на българските евреи да бъде предаден и на следващото поколение.