Румен Гечев към министър Валентин Радев: Колко измами с ДДС установи МВР и кои са тези лица?
Фото: www.investor.bg

Румен Гечев към министър Валентин Радев: Колко измами с ДДС установи МВР и кои са тези лица?

5 новини, 10

„Колко са установените от МВР измами с ДДС в особено големи размери, извършени от юридически лица, за периода 2012 г.-2017 г. и кои са тези лица?" Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечев по време на парламентарен контрол към министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Според Гечев това е сериозен проблем на българската държава и не е от вчера. „Една институция въобще не се интересува как вървят проучванията и какви наказания получават наглеците, които крадат от българските данъкоплатци и българския народ десетки милиона лева", коментира народният представител.

Според него МВР не може само да отчита някакви бройки, които се увеличават през последните години и попита дали се следят процедурите, които отиват в съдебната система и какви са резултатите.

„Защото резултати няма. Отговорни международни институции, в т.ч. „Трансперънси интернешънъл", ни класира не първи в ЕС, а ужасяващо - първи в целия европейски континент по корупция. А корупцията включва точно кражба на ДДС и неплащане на акцизи, което също е индиректна кражба", категоричен е проф. Гечев.

Той подчерта, че министърът не е отговорил на поставените въпроси и не е посочил нито едно юридическо лице. Народният представител даде пример - главен секретар на МВР през 2013 г. прави извод, че МВР и НАП четири години покриват група за ДДС измами.

„Става дума за фирми в Пловдив

    Повече за cross.bg