Родители на деца с увреждания вдигат палатков лагер пред парламента
Фото: btvnovinite.bg

Родители на деца с увреждания вдигат палатков лагер пред парламента

9 новини, 8

Родителите на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред парламента. Инициативата, наречена „Системата ги убива”, е срещу действащата социална политика.

Лагерът е разположен точно пред служебния вход на Народното събрание. Така всички депутати, които идват или си тръгват от работа, могат да видят децата с увреждания и техните родители.

Росица Букова от Движение на българските майки заяви, че основното искане е нов закон за децата и лицата с увреждания в България. „С неговите разпоредби той ще укаже правилния начин, по който тези хора да бъдат оценени – не на базата на ТЕЛК решението колко не могат, а на базата на оставащите им потребности – колко те могат да бъдат полезни на себе си и на обществото”, заяви тя.

Протестиращите искат също спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания, отбелязаха и липсата на електронен регистър. „Не се правят индивидуални оценки на децата и лицата с увреждания, а интегрираното образование е под всякаква критика”, подчерта Букова.

Протестът е безсрочен и ще продължи, докато бъдат приети исканията на хората.

При протестиращите дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова, която каза също, че има нужда от промяна в системата. Нинова ще дари 600 лв. от своята заплата на възрастна жена, която отглежда сама двете си внучета, които са сирачета.

На въпрос на bTV в парламента вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че наистина държавата е длъжник ...

    Повече за btvnovinite.bg


    Томислав Дончев, 5 месеца
    Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред парламента