Референдумът за името на Македония ще бъде на 30 септември
Фото: www.actualno.com

Референдумът за името на Македония ще бъде на 30 септември

13 новини, 5

Референдумът за новото име на Македония вероятно ще се проведе на 30-ти септември. Това е предложението на правителството в Скопие. В македонския парламент все още текат консултации с опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, като се очаква нейното решение. Междувременно новите членове на Държавната изборна комисия, която трябва да организира референдума, вече подписаха тържествени клетвени декларации. Засега няма информации дали депутатите от ВМРО-ДПМНЕ ще гласуват за произвеждането на референдума.

Ръководството на тази партия казва, че посоченият от премиера Зоран Заев въпрос за референдума е "двусмислен и непрецизен". На 18 юли Заев съобщи, че е възможно въпросът на референдума да гласи: "Дали сте за членство в Европейския съюз и НАТО с приемане на договора между Македония и Гърция?" Според македонския премиер референдумът трябва да бъде насрочен и да се проведе с или без опозицията.

Русия иска от Македония да организира референдум за НАТО, пише вестник "Вечер", позовавайки се на изявление на руския посланик в Скопие. Трябва да си давате сметка, че след евентуално членство в НАТО страната ще стане част от военната машина на алианса и ако се случи агресия на НАТО против Русия, вие ще имате съдбата да бъдете цел за ответен удар, заявил руският посланик Олег Шчербак на пресконференция.

Според Русия НАТО е остатък от Студената война, със строга блокова структура, виновен за многобройн...

    Повече за mediapool.bg