Работник почина след трудова злополука в Ловеч
Фото: www.actualno.com

Работник почина след трудова злополука в Ловеч

5 новини, 9

Работник на 47 години е починал след трудова злополука в Завода за отливане на чугуни "Осъм" АД в Ловеч. Друг работник е настанен в болница, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев.

По думите му става въпрос за два инцидента. Първият е възникнал вчера около 12.40 ч. Починалият, който е работел като шлосер, заедно със свой колега е транспортирал филтър за аспирационна система чрез мотокар от ремонтен цех.

Филтърът е започнал да пада, а мъжът се е опитал да го задържи, но е бил затиснат от него. Откаран е в болница в Плевен с тежки наранявания, където по-късно е починал.

В момента се извършва проверка по случая както от Инспекцията по труда, така и от прокуратурата. На виновните за инцидента ще се търси отговорност. Митев каза още, че малко след злополуката в предприятието е станал и друг инцидент, при който е пострадал 54-годишен работник.

Той е настанен в болница без опасност за живота, с обгаряния в областта на окото. Този инцидент е бил при работа с индиукционна пещ, при която парче разтопен метал е хвръкнал и изгорил работника, предаде БТА.

Според Митко Митев последният трагичен инцидент в завода е от 2014 г., а последната проверка там за безопасните условия на труд е била извършена през есента на миналата година. Издадените тогава предписания са били изпълнени.

И по двата случая са образувани досъдебни производства. От предприятието отказаха да коме...

    Повече за dnes.bg