Путин – върховен управник? Това е чуждо за него© dnes.bg

Путин – върховен управник? Това е чуждо за него

, 4 новини, 9 прегледа

Руската правителствена комисия обмисля идеята за преименуване на длъжността "президент" във "върховен управник", но от Кремъл заявиха, че Владимир Путин няма мнение по предложението.

"Скептично настроен съм от тази възможност Путин да възприеме подхода на върховен управник, защото това по-скоро кореспондира със самодържец. Това нещо е чуждо на демокрацията и на онези принципи, на които той стъпи със своята инициатива за промените в Конституцията. Той заяви много ясно и категорично, че под никаква форма той няма да остане като държавен глава след втория мандат. Но това не означава, че той няма да вземе определяща роля в политическото ръководство на Русия както вътрешен, така и външен план", каза проф. Захари Захариев в предаването "Денят ON AIR".

Според него това нещо може да стане чрез идеята за създаване на държавен съвет. Проф. Захариев припомни, че беше лансирана и идеята за нов съвет за национална сигурност, който ще бъде с много по-широки правомощия, отколкото досега съществуващия към президента.