Путин вижда София като значим газов транзитьор
Фото: www.investor.bg

Путин вижда София като значим газов транзитьор

10 новини, 9

Руският президент Владимир Путин обяви, че вижда нови възможности за София да играе съществена роля за транзита на газ за Европа. Той казва в речта си по време на церемония по връчването на акредитивните писма на 23-ма започнали в последно време работа в Москва посланици, сред които и българският Атанас Кръстин, който до скоро бе съветник на президента Румен Радев. В словото си, в което отделя по няколко изречения за отношенията с всяка от страните, откъдето идват дипломатите, Путин отбелязва, че отношенията с България се основават на традицията на дружба и духовна близост на народите и припомня, че тази година се отбелязват 140 години от освобождението на България от османско робство.

"През май на посещение в нашата страна бяха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. Състоялите се разговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергийната сфера", изтъква руският държавен глава. Той изразява съжаление, че проектът за газопровод "Южен поток" не е бил реализиран, но отбеляза, че "сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейския пазар".

Думите му идват дни, след като след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц призова Европа да не проявява слабост по въпроса с участието си в проекта "Северен поток 2", както Бълга...

Повече за mediapool.bg