Путин подписа непопулярната пенсионна реформа
Фото: www.actualno.com

Путин подписа непопулярната пенсионна реформа

7 новини, 3

Въпреки протестите и недоволството на много от гражданите, руският президент Владимир Путин подписа закона, който повишава пенсионната възраст в страната.

Непопулярната реформа прдвижда в рамките на няколко години поетапно да се повиши възрастта за пенсиониране както при мъжете, така и при жените. Законът бе приет от долната камара на парламента миналата седмица и по-рано днес от горната парламентарна камара.

В него е заложено пенсионната възраст да се повиши с пет години: от 60 до 65 години за мъжете, от 55 на 60 години за жените. Гражданите с увреждания в Руската федерация, които са навършили съответно 70 и 65 години, ще имат право на социална пенсия за старост. Сега такава пенсия се дължи на мъжете, които са навършили 65 години и на жените, навършили 60 години.

"Президентът Владимир Путин подписа Федералния закон за промените в някои законодателни актове на Руската федерация относно целта и изплащането на пенсиите, приет от Държавната Дума на 27 септември 2018 г. и одобрен от Съвета на федерацията на 3 октомври 2018 г.", съобщи пресслужбата на президента на Русия.

Мерките се налагат от отворилата се сериозна дупка в държавния пенсионен фонд, който изплаща пенсиите. Редица политици, включително и Путин, предупредиха, че ако не се промени възрастта за пенсиониране, кризата ще стане още по-тежка.

Въпреки това Съветът на Федерацията одобри в сряда на пленарното си заседание п...

    Повече за webcafe.bg