Първанов е уверен, че Турски поток” ще мине през България4Фото© dnes.bg

Първанов е уверен, че Турски поток” ще мине през България

, 7 новини, 4 прегледа

Израел става износител на газ, един от големите доставчици на синьо гориво за Европа и конкурент на руския "Газпром"? - До преди десетина години едва ли някой би взел насериозно подобни приказки. Но това се промени коренно след откриването през 2010 г. близо до израелския бряг на огромното находище "Левиатан" и след като през 2013 започна промишленият добив на съседното находище "Тамар".

Междувременно идеята вече се превърна в конкретен проект, носещ работното име EastMed (Източносредиземноморски газопровод). Даже вече са готови техническо-икономическите разчети, в чието финансиране се включи също и ЕС. Плановете са до края на февруари 2019 година да бъде подписан и договорът за изграждането на тръбопровода - от Израел, Кипър, Гърция и Италия.

Израелският министър на енергетиката Ювал Стайниц потвърди, че съоръжението трябва да бъде пуснато в експлоатация в края на 2025 година. По думите му, постигнато е принципно решение за изграждането на нов голям газопровод за снабдяването на ЕС - нито повече, нито по-малко от това.