Протестиращите майки напуснаха със скандал диалога с властта
Фото: www.actualno.com

Протестиращите майки напуснаха със скандал диалога с властта

11 новини, 3

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха със скандал срещата в парламента с министри и депутати, на която трябваше да сближат позициите си и да чуят конкретни срокове за приемането на исканите от тях промени. Те останаха недоволни от чутото, защото от месеци слушали едни и същи обещания и вече търпението им е изчерпано. Социалният министър Бисер Петков обеща отложеният проектозакон за хората с увреждания да бъде приет и внесен в парламента “колкото се може по-рано през октомври“, но не посочи конкретна дата, тъй като има още законови стъпки, които трябва да бъдат извървяни, включително да мине през Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той потвърди финансовия ангажимент за допълнителни 150 млн. лева в бюджета за следващата година за политики за интеграцията на хората с увреждания и го определи като “значителен, незапомнен ръст“ в размер на 55% спрямо тази година. Представители на протестиращите майки обаче не останаха доволни от тези ангажименти и коментираха, че тези пари отново ще потънат, ако няма реформи. А такива според тях няма, въпреки напредналата работа по трите законопроекта – за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ.

“Не ни се слуша повече, защо ни излъгахте“, заявиха майките, след което групово напуснаха залата, някои от тях разплакани. Преди това те отправиха кри...

    Повече за mediapool.bg