Протести "за" и "против" застрояването на Пирин за старт на председателството

Протести "за" и "против" застрояването на Пирин за старт на председателството

5 новини, 6

Официалният старт на европредседателството дойде с протести и контрапротести по горещата тема застрояването на Пирин. В столицата и в други градове от страната, както и в Лондон и Брюксел се събраха демонстранти, недоволни от приетите промени в плана за управление на Пирин, съобщава БТВ.

Най-масови бяха демонстрациите в София, където едновременно се проведоха две шествия - едното „за" развитието на ски туризма у нас и за застрояването на Пирин, а другото - на природозащитници против решението да се позволи строителството в природния парк.

Против застрояването на Пирин

Хиляди излязоха на улицата, за да кажат „не" на плановете на правителството за промяна в управлението на Пирин. Сред протестиращите беше и алпинистът Боян Петров.

Хората поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов.

Шествието премина по улиците „Гурко" и „Раковски", за да спре пред Националния дворец на културата.Въпреки проливни дъжд повече от 100 души се събраха пред сградата на общината във Варна, за да защитят Пирин.

Десетки се включиха в протеста в защита на Пирин и във Велико Търново.

Протест имаше и в Благоевград, където защитниците на природата заявиха, че са „за" развитието на туризма, но не подкрепят престъпния начин, по който то се случва.

Протест „за" развитието на ски туризма

Противоположната позиция за развитие на ски спорта и туризма в Банско също събра своите привърженици

    Повече за cross.bg