Протест в защита на античния град, открит на трасето на магистрала "Струма"
Фото: www.dnevnik.bg

Протест в защита на античния град, открит на трасето на магистрала "Струма"

7 новини, 8

Дали то ще остане в автентичния си вид на място или асфалта ще мине през него ще стане ясно след 20 юли, съобщава NOVA.

Протест в защита на античния град, открит на трасето на магистрала „Струма”. Поредното недоволство на местните е насрочено за 13 часа пред сградата на общината, два дни след като изтече срокът, който премиерът даде на експертите да решат съдбата на разкопките. Ще бъде ли запазен античния град или магистралата ще мине през него?

Съдбата на античното селище все още е неясна. Дали то ще остане в автентичния си вид на място или асфалта ще мине през него ще стане ясно след 20 юли, когато по график разкопките приключват. Тогава и културното министерство ще трябва да каже тежката си дума. Везната, обаче като че ли вече е наклонена в полза не на разкопките, а на магистралата.

През пролетта античното селище, изникнало на бъдещото трасе на магистрала „Струма” край Благоевград се превърна в ябълката на раздора между местни хора, археолози и управляващи. Първите поискаха разкопките да се запазят на място в автентичния си вид, а трасето на магистралата да се измести в страни. Властта обаче контрира. Преместването на трасето щяло да забави и оскъпи проекта, пък и намереното не било чак толкова ценно.

Но все пак премиерът Бойко Борисов спря строителството в района и даде двумесечен срок на експертите от Министерството на културата да се произнесат. Два дни след изтичането...

    Повече за bnews.bg