Здравната комисия одобри Дечо Дечев за шеф на касата
Фото: www.dnes.bg

Здравната комисия одобри Дечо Дечев за шеф на касата

7 новини, 3

Промени във финансирането на лекарствата и медицинските дейности, лечението в чужбина и контрола. Тези проблеми ще фокусират работата на д-р Дечо Дечев, ако бъде избран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана ясно по време на изслушването му в парламентарната Комисия по здравеопазване, която единодушно одобри кандидатурата му за поста.

Д-р Дечо Дечев е единственият кандидат за поста управител на НЗОК, номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти. До избора на нов ръководител на фонда се стигна след като Народното събрание освободи предишния шеф проф. Камен Плочев, който беше в продължителен болничен, а преди това и в конфликт със здравния министър Кирил Ананиев.

Една от първите задачи на д-р Дечо Дечев като управител на НЗОК ще бъде да оптимизира разходите за лекарства. По думите му през годината различни лобита са довели до нарушаването на основни принципи, сред които принципът ефективност-ефикасност. Според него трябва да се остойностява лечението с най-висока ефикасност, която да стане референтна за дадената диагноза.

Заради неефективната политика в момента разходите за лекарства на Здравната каса в извънболничната и болничната помощ са колкото и за самата медицинска дейност на лечебните заведения, отбеляза д-р Дечев и посочи, че съотношението лекарства – медицинска дейност трябва да е едно към пет. За постигане на този баланс той предлага да ...

    Повече за investor.bg