Манолова ще сезира прокуратурата за цената на водата
Фото: www.mediapool.bg

Манолова ще сезира прокуратурата за цената на водата

15 новини, 4

Прокуратурата се е самосезирала за поскъпването на водата, одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) миналия петък и влизащо в сила от 1 януари 2018 г. в 14 области на страната. Това е съобщила заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова при среща с националния омбудсман Мая Манолова, информираха от пресцентъра на обществения защитник в понеделник.

Вдигането на цените на 15 водни оператора до 2021 г. включително е одобрено още преди месеци с бизнес плановете на компаниите, но в края на всяка година КЕВР трябва административно да ги одобри и при необходимост да ги актуализира. Утвърждаването на новите тарифи стана факт на закрито заседание на регулатора, което се проведе в условията на свикан от БСП протест. Манолова се обяви против повишаването на цените на водата още в края на ноември, когато се проведоха обществените обсъждания.

На срещата сега с Петрова и със завеждащия отдел "Надзор за законност“ Виктор Малинов са били обсъдени основанията за оспорване пред съда на законосъобразността на решенията на регулатора. Прокуратурата вече била поискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца, но Манолова все пак е изпратила до ВАП сигнал за незаконосъобразното, според нея, решение за скока на водата до ВАП.

Така за втори път в рамките на 2017 г. прокуратурата ще се ...

    Повече за mediapool.bg