(OF) Македонският президент за Договора за добросъседство с България
Фото: frognews.bg

(OF) Македонският президент за Договора за добросъседство с България

8 новини, 12

Договорът за приятелство и добросъседство между Македония и България е резултат на компромиси, които не могат да задоволят всеки, каза македонският президент Георге Иванов в годишното си обръщение към нацията, предава БГНЕС.

"За да бъде постигната целта, този договор трябва да бъде гледан от аспекта на бъдещето, а не на миналото. Този договор за общата история на двете държави и техните народи се отнася до периода от признаването на република Македония от страна на Република България през 1992 г. Призовавам двете правителства да допринесат за изпълняване целта на договора", каза Иванов.

Президентът допълни, че договорът е създал атмосфера за по-голяма откритост и сътрудничество между църквите в двете държави.

Според Иванов отново се е появил популизмът с негативно влияние върху добросъседските отношения и напомни, че лидерите от региона трябва да извлекат поука от всичко това. В този контекст президентът спомена Тиранската платформа, която определи като популистка намеса във вътрешните работи на Македония, поради която политическата криза премина в конституционна. Иванов даде и примери за отношенията с Косово и със Сърбия.

Македонският държавен глава призова лидерите от региона внимателно да премерват всяка своя дума.

Освен това той изрази надежда страната скоро да влезе в НАТО и за започне преговори с Европейския съюз

    Повече за cross.bg