Премиерът на палестинската автономна власт оцеля при експлозия
Фото: www.mediapool.bg

Премиерът на палестинската автономна власт оцеля при експлозия

7 новини, 6

Експлозия избухна при преминаването на кортежа на палестинския премиер Рами Хамдала в Ивицата Газа.

Причината за взрива засега не е установена, но той породи подозрения за покушение, предаде АП.

Пострадали са седем души, но премиерът е навредим, както и шефът на палестинското разузнаване Маджид Фарадж, който е бил в кортежа.

Фарадж заяви, че е прекалено рано да се каже кой е отговорен. Президентът на палестинската автономна власт Махмуд Абас обаче обвини за експлозията ислямисткото движение „Хамас“, което контролира Ивицата Газа.

Движението от своя страна осъди експлозията и я нарече „престъпление“ и опит „да се навреди на усилията за постигане на палестинско единство и помирение“, като обеща „спешно разследване“.

След инцидента Хамдала напусна Газа и замина обратно за Западния бряг.

Визитата на премиера на палестинската автономна власт, действащ на Западния бряг, е рядко събитие за Газа. Хамдала пристигна в управлявания от „Хамас“ анклав за откриването на отдавна очаквана водопречиствателна станция. Световната банка, Европейският съюз и европейски правителства дадоха близо 75 млн. долара за финансиране на проекта. След като „Хамас“ отне контрола над Газа от палестинската власт през 2007 г.

и последва израелско-египетската блокада на ивицата, различни спънки, както и недостигът на електроенергия забави реализирането му с четири години.

    Повече за btvnovinite.bg