Правят велосипедна алея в София по стара жп линия© dnes.bg

Правят велосипедна алея в София по стара жп линия

, 6 новини, 7 прегледа

Трасето на велосипедната алея от ВТУ "Тодор Каблешков" до гара "Пионер" бе представено днес от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, транспортния министър Росен Желязков и главния архитект на София Здравко Здравков. Цялата територия е собственост на НК "Железопътна инфраструктура".

По думите на Фандъкова това е един труден проект, но изключително важен и знаков за столицата. Той е с площ над 60 дка и дължина над 3 км. Целта е всички квартали на София да имат връзка с парковете на града, като се използва трасето на излязлата от експлоатация жп линия за развитие на веломрежа. Идеята е от началото на велоалеята в район "Слатина" до гара "Пионер" да се се създадат велосипедни връзки за зала "Армеец".

Росен Желязков информира, че планът се изготвя и скоро ще бъде представен за обществено обсъждане. Когато той влезе в сила, Столичната община ще може да претендира за придобиване на имота, а това ще стане факт с решение на Министерския съвет. 60 на сто от тази територия ще бъде за озеленяване и ще служи за придвижване с всички немоторни превозни средства, подчерта Желязков.