Правителството се надява на конкуренция между инвеститори за АЕЦ "Белене"
Фото: www.economic.bg

Правителството се надява на конкуренция между инвеститори за АЕЦ "Белене"

14 новини, 6

Правителството се надява на конкуренция в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", за да бъде подбрана и най-добрата оферта. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след края на заседанието на Министерския съвет.

"При един подобен сценарий държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, но се надявам това да бъде дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството", заяви той, цитиран от Dnes.bg.

Анализираните възможности са няколко: да не се предприемат никакви действия; продажба на оборудването на трето лице; използване на оборудването за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, реализация на проекта от Българския енергиен холдинг (БЕХ) или Националната електрическа компания (НЕК), по модела на АЕЦ „Пакш 2“ в Унгария или чрез избор на стратегически инвеститор, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

Преди дни китайската CNNC официално заяви интереса си към проекта за втора ядрена централа. Неофициална информация сочи, че се водят преговори и с други инвеститори. Реални ли са тези заявки обаче ще стане ясно едва след обявяване на процедурата по набиране на оферти.

Трябва ли да се размрази строителството на АЕЦ „Белене“?

И Томислав Дончев, и енергийният министър Теменужка Петкова са категорични - няма промяна в намеренията и централата ще бъде изпълнена изцяло като пазарен проект, без държавна гаранция и дългосрочни д...

    Повече за investor.bg