Пожар бушува трето денонощие в горски масив край язовир Ястребино© frognews.bg

Пожар бушува трето денонощие в горски масив край язовир Ястребино

, 5 новини, 5 прегледа

с. Любичево - пожар - иглолистна гора

Овладян е пожарът в иглолистната гора

с. Любичево, 2 септември /Боряна Димитрова, БТА/

Пожарът в иглолистната гора край село Любичево е овладян. От петък до сега са изгорели 100 декара от иглолистната култура край населеното място и 300 декара сухи треви и храсти, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

Над сто души - целият екип на Държавното горско стопанство в Омуртаг, пожарникари, доброволното формирование към община Антоново и доброволци от съседните села гасят новите огнища, които се разгарят заради силния вятър и високите температури. Днес в понасянето на пламъците се включват и екипи на пожарната от Шумен, Търговище и Попово.

"Хората ми са много уморени, но продължаваме да работим, защото според прогнозата горещините ще продължат и през следващите дни. С колегите от горското и доброволците копаем траншеи, за да премахнем торфа и мъртвата горска постелка и да ограничим разпространението на огъня, ако пламне отново", казва директорът на Държавното горско стопанство в Омуртаг Красимир Николов. Според него добрата новина е, че пораженията върху дърветата са минимални, защото пожарът е низов и гората ще се възстанови бързо.