Бивш португалски премиер беше обвинен официално за корупция
Фото: www.livesport.bg

Бивш португалски премиер беше обвинен официално за корупция

5 новини, 5

Властите в Португалия повдигнаха официално обвинения срещу бившия премиер на страната Жозе Сократиш в корупция и пране на пари, съобщи португалската прокуратура, цитирана от АФП.

Мащабното антикорупционно разследване започна през 2014 г. като според прокуратурата Сократиш е получил на около 24 милиона евро подкупи.

Бившият португалски премиер, управлявал страната от 2005 г. до 2011 г., е заподозрян по 31 обвинения за пасивна корупция, пране на парти, данъчни измами при утежняващи вината обстоятелства и фалшификация на документи.

Освен него прокуратурата в страната е повдигнала обвинения срещу още 18 души и 9 предприятия.

Според заключенията на разследването в периода от 2006 г. до 2015 г. Сократиш и съучастниците му са натрупали в Швейцария сума от над 24 милиона евро. В замяна те са оказвали услуги на различни предприятия, включително банката "Еспирито санто", която фалира през 2014 година.

60-годишният бивш политик продължава да отрича вината си. Той беше арестуван през 2014 г., а 9 месеца по-късно беше поставен под домашен арест и по-късно освободен.

Адвокатите на Сократиш веднага обявиха обвинението за неоснователно. Те добавиха в комюнике, че ще използват всички законни средства, за да гарантират защитата му.

Решението за повдигане на обвинение се очакваше от няколко месеца. То беше отлагано на няколко пъти поради искания за международно сътрудничество и откриването на ...

    Повече за webcafe.bg