Поглед от Запад: България през призмата на киселото мляко
Фото: www.dnes.bg

Поглед от Запад: България през призмата на киселото мляко

6 новини, 4

В деня, в който Европа обръща поглед към нас ВВС също поглежда към страната ни, но не в аспекта на политиката, а през кулинарната призма.

За киселото мляко иде реч. Мадхви Рамани от ВВС разказва за "йогурта", както е известен на запад.

В България йогуртът е навсякъде. Ще го намерите върху фалафели, върху мусаката и нареден в хладилниците в супермаркетите. В базата на традиционни българския ястия като тараторът или салатата снежанка. Хората пият йогуртови напитки по улиците и си хапват тиквички с йогурт в заведенията. Това поне е видял редакторът на ВВС.

"Слагаме кисело мляко на всичко", разказва софиянецът Никола Стойков. "Ям три кофички на ден. Едно сутрин, едно през деня и едно вечер".

Киселото мляко има дълга история в страната. Българите настояват, че е случайно открито по тези земи преди 4000 години, когато номади са властвали по тези земи. Номадите носели млякото в кожени мехове, създавайки среда за бактериите да се развиват и да започне ферментация, чиито продукт е киселото мляко. Доста вероятно е йогуртът да е бил открит по този начин на няколко места по различно време и първо да е бил открит в Близкия изток и Централна Азия.

Въпреки това Елица Стоилова, асистент по етнология в Пловдивския университет потвърждава, че киселото мляко е било част от диетата на хората на Балканите в продължение на векове.

"Наистина, Балканите са едно от многото места по света, които имат...

    Повече за dnes.bg