Пловдивска болница е заплашена да остане без ток
Фото: frognews.bg

Пловдивска болница е заплашена да остане без ток

5 новини, 2

Бившата окръжна болница в Пловдив е заплашена да остане без ток от понеделник заради неплатени сметки, съобщиха от Електроразпределение Юг“. На 27 юни 2018 г. в електроразпределителното дружество е постъпила официална заявка от компания-търговец на електроенергия за преустановяване на електрозахранването към УМБАЛ Пловдив на 09 юли 2018 г. Като причина са посочени неизплатени задължения за консумирано електричество на болницата към търговеца на електроенергия.

Търговецът е декларирал, че неговият клиент УМБАЛ Пловдив е уведомен на 26 юни 2018 г. за датата на преустановяването на захранването. Предвид обществената значимост на УМБАЛ Пловдив "Електроразпределение Юг“ уточнява, че болничният комплекс получава енергията си от търговец на свободния пазар. УМБАЛ Пловдив заплаща към "Електроразпределение Юг“ единствено цени за ползване на мрежовите услуги на дружеството, които се регулират от КЕВР и не подлежат на пряко договаряне, посочват от там.

"Електроразпределение Юг“ като мрежови оператор е задължен съгласно Закона за енергетиката да спази процедурата и да изпълни заявката, постъпила от доставчика на електроенергия. Ролята на "Електроразпределение Юг“ в подобни случаи е ясно регламентирана от Закона за енергетиката в нормативно установените ангажименти на мрежовите оператори на свободния пазар, отбелязват още от дружеството, като допълват, че в тази връзка "Електроразпределе...

    Повече за mediapool.bg