Петър Андронов: Текущият ръст на кредитите не е здравословен© frognews.bg

Петър Андронов: Текущият ръст на кредитите не е здравословен

, 4 новини, 2 прегледа

В момента годишният ръст при потребителските кредити е около 20%, а при ипотечните - 14%, което е най-големият растеж за последните 10 години. Подобно увеличение е далеч от здравословните показатели. Това коментира в ефира на БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на ОББ.

Той уточни, че здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%.

„В момента лихвите по кредитите в Европа са ниски, тъй като такава е политиката на централните банки. От друга страна години наред доходите на българите се повишават и това им дава спокойствие и самочувствие да теглят кредити. Въпреки тези благоприятни фактори обаче потребителите на кредити трябва да са внимателни и да са наясно, че климатът в икономиката няма да е постоянно така благоприятен“, предупреди Андронов.

Той посочи, че предупреждението на БНБ ипотечните кредити да се отпускат по-предпазливо, е съвсем адекватно и актуално. „Икономическите условия няма да са все така добри, а индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия. Поради тази причина (ЕЦБ) не бърза да понижава още лихвите си – тя изчаква да види как ще продължи развитието на икономиката и особено в каква посока ще се движи инфлацията“, посочи банкерът.