ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не премисли за Истанбулската конвенция
Фото: www.dnevnik.bg

ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не премисли за Истанбулската конвенция

6 новини, 6

Партията на европейските социалисти е заплашила БСП със замразяване на членството и дори с изключване, ако партията не промени позицията си за Истанбулската конвенция. Това е обявила лидерката на БСП Корнелия Нинова на проведения в неделя Националния съвет. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който открито критикува БСП, че се противопоставя на конвенцията, не е присъствал на пленума, а Нинова не го е споменала в речта си.

Тя поискала Националният съвет да реши дали да бъде променена позицията на БСП, за да не бъде наказана от ПЕС. И предупредила, че ако Националният съвет се огъне, тя ще се съобрази с решението им, но ще подаде оставка. Пленумът показа забележително единство зад лидера си. Така, че трябва да нямате никакви колебания, че няма никаква промяна в нашата позиция и няма да има, независимо от всички спекулации, каза по-късно на пресконференция депутатът Атанас Зафиров, цитиран от БГНЕС.

„Надявам се да не се стигне до там”, заяви Крум Зарков в отговор на въпрос доколко сериозно звучат заплахите на ПЕС за замразяване на членството на БСП и дали е имало подобен прецедент с лява партия, чието членство би могло да бъде замразено. „Вярвам, че няма да се стигне до там. Имало е напрежение между ПЕС и други леви партии по много въпроси, намирали са се начини да се предотврати ескалирането на конфликта.

Ние сме заявили нашата позиция по Истанбулската конвенция, аргументирано, и...

    Повече за mediapool.bg