Парламентът даде "зелена светлина" за скъпите военни сделки
Фото: www.cross.bg

Парламентът даде "зелена светлина" за скъпите военни сделки

7 новини, 9

Парламентът одобри в петък проектите за купуване на нов тип изтребители и на бронирани машини за общо над 3,2 млрд. лева и отвориха вратата пред военния министър Красимир Каракачанов да изпълни плановете си и да подпише сделките до края на годината. Мащабните военни разходи бяха подкрепени от почти всички депутати с изключение на представителите на "Воля", чийто лидер Веселин Марешки поиска мораториум върху тях и референдум за излизане от НАТО.

Депутатите от БСП подкрепиха проектите, въпреки че в ресорната военна комисия гласуваха "въздържал се", а лидерът им Корнелия Нинова системно се обявяваше срещу високите военни разходи. След като депутатите от левицата системно подкрепяха военните проекти въпреки позицията на Нинова, сега тя формулира завой в разбиранията си. По думите й БСП ще гласува "за", защото проектите изпълняват двете условия на партията.

"Първо, парите за модернизация да не надхвърлят 2 на сто от БВП, каквито са предложенията на военния министър Красимир Каракачанов. Второ, да бъдат ангажирани фирмите от българската отбранителна индустрия по линия на офсетното сътрудничество - това също било заложено в проектите. При това положение ще ги подкрепим", обяви преди гласуването Нинова. Кой е виновен за корупционната среда? В същото време обаче депутати от левицата отново заподозряха, че победителите в конкурсите са предопределени и коментираха, че проектите ще се р...

    Повече за mediapool.bg