Парламентарни избори в Латвия и референдум за семейството в Румъния
Фото: www.investor.bg

Парламентарни избори в Латвия и референдум за семейството в Румъния

8 новини, 3

Латвийците ще гласуват на парламентарни избори, в които управляващата десноцентристка коалиция е изправена срещу прокремълска партия и възхода на популистите в балтийската република с голямо руско малцинство, предаде Франс прес.

Няколко дни преди вота анкети показаха, че един на всеки трима латвийци не е решил как ще гласува.

Свързана в миналото със споразумение с партията на Владимир Путин "Единна Русия", левоцентристката партия "Съгласие" е популярна сред руското малцинство, което е една четвърт от близо 2-милионното население.

На изборите през 2014 г. тя се класира първа, но не взе властта, тъй като всички останали партии отказаха да се коалират с нея.

Впоследствие беше създадено трипартийно правителство от десноцентристкия Съюз зелени и фермери, дясното Национално обединение "Всичко за Латвия" и десноцентристката партия "Единство".

Коалицията стабилизира икономиката на Латвия след тежката финансова криза през 2009 г.

Заплатите, приходите от данъци и разходите за отбрана нараснаха силно, безработицата спадна, а властите се насочиха и срещу прането на пари от банките. Латвия е част от еврозоната.

Въпреки икономическите успехи, управляващите не се радват на голяма подкрепа в допитванията, защото гласоподавателите са изморени от усилията, които е трябвало да полагат и след като икономическите трудности са вече минало, искат нови лица.

Допитванията показват, че Зелените и Фер...

    Повече за investor.bg