Отстъплението от многостранната дипломация генерира нестабилност и кризи, е общата позиция на Румен Радев и Антониу Гутериш© bta.bg

Отстъплението от многостранната дипломация генерира нестабилност и кризи, е общата позиция на Румен Радев и Антониу Гутериш

, 5 новини, 14 прегледа

Санкт Петербург, 7 юни /Спец. кор. на БТА Лора Метанова/

Отстъплението от многостранната дипломация застрашава сигурността и стабилността и е предпоставка за генерирането на кризи - това е била общата позиция на държавния глава Румен Радев и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които проведоха днес среща  в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Двамата са били единодушни, че климатичните промени, борбата с тероризма и устойчивото развитие изискват съвместни усилия и общ подход от държавите - членки на ООН.

България цени високо и подкрепя усилията за реформа, която да доведе до по-ефективна и дееспособна ООН, е посочил Румен Радев. Държавният глава е призовал ООН да използва в много по-голяма степен способностите си не само да разрешава, но и да предотвратява възникващите кризи.