От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев© dnes.bg

От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев

, 8 новини, 6 прегледа

В разследване, по което са използвани специални разузнавателни средства срещу командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко Стойков, има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев. То не е извършено в качеството му на държавен глава, но като такъв той има имунитет. Затова главният прокурор Иван Гешев поиска вчера тълкуване дали може да бъде разследван президентът, тъй като при проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, когато Радев е бил командир, се оказало, че има укрити документи, съобщават от прокуратурата.

Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.).