От Израел президентът призова за ясни принципи в отношенията с Турция
Фото: www.dnes.bg

От Израел президентът призова за ясни принципи в отношенията с Турция

10 новини, 24

За ясни принципи в отношенията ни с Турция призова българският президент Румен Радев по повод срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Президентът припомни, че Турция е важен съюзник и основен фактор в решаването на проблема с бежанската върна, но отношенията ни трябва да се основават на ненамеса във вътрешните работи на България и особено в изборния процес.

Радев коментира предстоящата среща от Ерусалим, където говори на глобален форум срещу антисемитизма.

75 години след спасяването на българските евреи президентът обяви, че за вируса на антисемитизма и ксенофобията трябва да има изострена чувствителност.

„Този светъл бунт на нашия народ срещу овладяването от мракобесие на цяла Европа си обясняваме с куража на праведните, но и с живия спомен за османското владичество. Личният опит от безправието е една от причините расовите теории да се разбият в непоклатимата човещина на тогавашните българи“, каза Радев.

И обяви, че и в момента има държави с антисемитски и ксенофобски позиции.

„И в момента има демократични държави, в които това набира скорост, но това не е нашият път, нашият път е съвсем друг. Ние сме го доказали, дали сме пример и трябва да го отстояваме“, каза държавният глава.

Той дари на мемориала „Яд Вашем“ за шестте милиона жертви на Холокоста четири портрета на български праведници с роля за спасяването на евреи от Македония и отдаде почит и на българските евреи, з...

    Повече за btvnovinite.bg