От днес започва данъчната кампания3Фото© dnes.bg

От днес започва данъчната кампания

, 10 новини, 5 прегледа

От днес започва данъчната кампания на НАП, в която всеки гражданин ще може да декларира доходите си за миналата година. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на 10 януари, както по електронен път, така и на място в офисите на приходната агенция. Как точно става това? Гост по темата в сутрешния блок на БНТ беше говорителя на НАП Росен Бъчваров. Не всеки е длъжен да подава данъчна декларация. Това задължение не важи за граждани, получаващи заплата от постоянен трудов договор, уточни Росен Бъчваров.

Посланието на НАП е вземете си персонален код (ПИК). Данъчната кампания започва днес както на хартия, така и по електронен път. До края на февруари фирмите трябва да подадат справките за изплащани заплати и хонорари. Втората дата е началото на март, а третата – в края на март. 30 април е крайният срок за подаване на декларация, каза още говорителят на приходната агенция.

За получаване на ПИК е необходимо да посетите който и да е офис на НАП с лична карта. За подаване на декларация не е задължително да имате електронен подпис. Новото тази година е, че отпада и условието за прилагане на служебна бележка за приходи към данъчната декларация, коментира още Бъчваров.