От БАН планират протести след Нова година
Фото: www.capital.bg

От БАН планират протести след Нова година

8 новини, 4

Ръководството на Българската академия на науките планира протести след Нова година по време на българското европредседателство.

Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция под наслов "Повече няма да търпим". От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г.

"Бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за учените в БАН. Напрежението в академията ескалира", заяви проф. Славчева, цитирана от БТА. Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа.

Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации. От БАН настояват целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката /МОН/.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях.

Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научно-изследователска дейност на научните орг...

    Повече за dnes.dir.bg