Още 4 досъдебни производства за неспазване на карантина2Фото© actualno.com

Още 4 досъдебни производства за неспазване на карантина

, 22 новини, 7 прегледа

Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, в рамките на вчерашния ден /19.03.2020 г./ взе на специален надзор още четири досъдебни производства срещу граждани за неспазване на задължителната карантина. С тях наблюдаваните досъдебни производства за престъпление по чл. 355 от НК стават 11 броя, съобщиха от институцията.

Досъдебните производства са във връзка с нарушаване на мерките издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, разпоредени със Заповед на Министъра на здравеопазването, свързани с предотвратяване разпространението на COVID- 19 на територията на страната, срещу лица поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напуска посоченото място за пребиваванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС от 13.03. 2020 г. за цялата територия на Р България.

РП – В.Търново наблюдава три досъдебни производства срещу трима граждани за това, че на 18.03.2020 г. в с. Петко Каравелово, по време на епидемия са нарушили мярка – поставяне под карантина, издадена със Заповед № РД – 01 – 130/17.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването против разпространяването на заразителна болест по хората – COVID – 19 – престъпление по чл. 355, ал. 2, предл. 1, вр. ал. 1, предл. 3, алт. 2 от НК.