М. Габриел: Правим кампания ”Няма да ме хакнат”
Фото: dnes.dir.bg

М. Габриел: Правим кампания ”Няма да ме хакнат”

6 новини, 3

София, 6 януари /БТА/ Започна днес националната кампания "Няма да ме хакнат", която цели заедно с младите хора да покажем, че е много важно да имаме навици да се пазим в интернет. Това каза еврокомисарят Мария Габриел пред медиите след детското откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Габриел уточни, че кампанията е организирана заедно с ДАЕУ и ще продължи през цялото председателство.

По думите й 80 процента от кибератаките се дължат на човешка грешка, невнимание или непознаване на нещата случващи се в интернет. "Новите технологии носят невероятни възможности, но могат да са свързани с опасности, особено за младите хора", отбеляза тя и допълни, че киберсигурността е тази, която ще изгради доверието в новата цифрова среда. Мария Габриел коментира, че по време на българското председателство ще се водят ключови преговори.

Тя акцентира върху директивата за "Аудиовизуалните медийни услуги", както и темите за киберсигурност, кода за електронните съобщения и регламента за защита на личните данни. "Искаме да осигурим свободно движение на неличните данни, за да дадем възможност на стартъпите, малките и средни предприятия да растат", каза Габриел. По думите й, проучванията сочат, че след 2020 г. над 90 процента от работните места ще изискват основни цифрови умения, а днес 80 млн.

европейци никога не са си служили с интернет, други 169 млн. нямат такива основни умения....

    Повече за bta.bg