(OF) Турция повика холандския шарже д'афер в министерството на външните работи, след като холандският парламент гласува признаване на арменския геноцид
Фото: frognews.bg

(OF) Турция повика холандския шарже д'афер в министерството на външните работи, след като холандският парламент гласува признаване на арменския геноцид

6 новини, 5

Турция повика днес холандския шарже д'афер в министерството на външните работи, след като холандският парламент гласува признаване на арменския геноцид, предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

Турция силно осъди резолюцията, като посочи, че тя няма "юридически обвързващ характер".

Това е втори път в рамките на седмица, при който холандският дипломат е повикан в турското външно министерство, отбелязва ДПА.

Турция повика холандския шарже д'афер в Анкара на 17 февруари, за да изрази недоволството си от предложението за признаване на избиването на 1,5 милиона арменци от османските сили през 1915 г. за геноцид.

Отношенията между Турция и Холандия са обтегнати. Двете съюзнички в НАТО и ключови търговски партньорки в момента нямат посланици в столиците си, отбелязва ДПА.

Холандското правителство забрани на турски политици да участват в митинги в Холандия преди референдума за въвеждане на президентска система на управление в Турция м. г.

Според Армения в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци в Османската империя. Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци. Анкара категорично отхвърля тезата за геноцид.

    Повече за bta.bg