Турция поиска израелският посланик в Анкара да се върне в страната си
Фото: www.actualno.com

Турция поиска израелският посланик в Анкара да се върне в страната си

11 новини, 15

Турция е казала на израелския посланик в Анкара да се върне в Израел "за известно време", съобщиха днес източници от турското външно министерство, предаде Ройтерс. Анкара е пожелала посланикът Ейтан Наех "временно да напусне страната" като реакция на убийствата на десетки палестински протестиращи от израелските сили за сигурност, посочва "Хюриет дейли нюз". Израелският дипломат се очаква да напусне Турция, съобщиха източници, без да навлизат в подробности.

Турция е отявлен критик на насилието в Газа и на отварянето на посолство на САЩ в Ерусалим. Тя свика среща на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в петък, а вчера съобщи, че вика обратно посланиците си във Вашингтон и Тел Авив. Наех бе назначен за посланик в Анкара през декемрви 2016 г., след като двете страни нормализираха отношенията си след кризата, породена от случая с кораба "Мави Мармара" през 2010 г.

Междувременно по-рано днес в Анкара се завърна турският посланик в Тел Авив Кемал Йокем. Той ще остане в Турция за консултации за неуточнен период. Стъпката на Анкара последва изявление на премиера на Турция Бинали Йълдъръм, който призова мюсюлманските страни да преразгледат отношенията си с Израел. "Мюсюлманските държави категорично трябва да преразгледат отношенията си с Израел. Ислямският свят трябва да покаже единство срещу тези негодници.

Турция никога не е премълчавала и няма да премълчи тази жестокост"...

    Повече за bta.bg