Бойко Борисов: Това, което правим на Западните Балкани, цели мир
Фото: www.dnes.bg

Бойко Борисов: Това, което правим на Западните Балкани, цели мир

11 новини, 5

Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за да има мир, трябва да имаме силни въоръжени сили и да кооперираме държавите от Западните Балкани към нас, каза премиерът Бойко Борисов на неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в НДК. Пред министрите и другите участници, които дойде да поздрави лично и да говори пред тях, Борисов посочи, че България активно модернизира въоръжените си сили, повишава възможностите на армията и в следващите години за проектите за нов изтребител, сухопътна техника и кораби, има ясни програми и възможности на бюджета да ги покрива.

Къде по-добре да говорим за мир, отколкото пред военните министри, каза Борисов, който отбеляза важността и усилията за мир в региона. Затова в цялото ни председателство, благодарен съм на ЕС, на Доналд Туск, на г-жа Могерини, на всички колеги премиери, канцлери и президенти в ЕС, че сложихме тази тема на масата, посочи Борисов. Защото като гледам, добави премиерът, много от вашите армии със своите контингенти все още сме заедно, тъй като и България участва в Босна и Херцеговина, в Косово и на други места.

Дори не е затворена страницата за Балканите. Тези предизвикателства налагат истински да се борим и да отчитаме колко и какви рискове, и за колко кратко време могат да се развият на Балканите, коментира Бойко Борисов. Благодарих на всички, защото тази тема се сложи на масата, след няколко дни в Софи...

    Повече за bta.bg