Радев: Обществото може да плати висока цена, ако няма обективността в медиите
Фото: www.bta.bg

Радев: Обществото може да плати висока цена, ако няма обективността в медиите

6 новини, 3

София, 16 май /Константин Костов, БТА/ Обществените медии носят отговорност пред гражданите за утвърждаването на професионалните стандарти в журналистиката и акцентирането върху социалнозначими теми в свят на все по-голяма концентрация на медии и финанси. Това е била общата позиция на държавния глава Румен Радев и на генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия, Ноел Къран, които се срещнаха днес на Дондуков 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Ноел Къран е на посещение в България за участие в срещата на обществените радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа. Свободният достъп до достоверна и актуална информация е важен за всяко гражданското общество. Обществото може да плати много висока цена, ако плурализмът в медиите отсъства и липсва доверие в тяхната обективност, а те се възприемат предимно като източник на пропаганда или реклама, било подчертано на срещата.

Алтернатива на електронните медии и изданията, които следват собствен подход за отразяване на събитията на основата на корпоративна или политическа принадлежност, могат да бъдат само обществените медии, отбелязал Ноел Къран. Като основно предизвикателство пред обществените медии в България са били посочени неадекватното финансиране, което не им позволява да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда, нито да инвестират в съвременни технологии.

Президентът Радев е посочил и необходимо...

    Повече за bta.bg