Монти: България може да отправи силно послание към Европа
Фото: www.dnes.bg

Монти: България може да отправи силно послание към Европа

5 новини, 8

Министър-председателят Бойко Борисов запозна бившия италиански премиер Марио Монти с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи пресслужбата на кабинета. Монти, който има богат опит в европейската политика, е в София за участие в конференция "Бъдещето на Европа и българската перспектива", се посочва в прессъобщението. Италианският политик е дал пълната си подкрепа за приоритетите на българското председателство, свързани със сигурността, продължаване на кохезията и увеличаване на конкурентоспособността.

Той е изтъкнал темата за Западните Балкани като особено важна. По думите му България има възможността да отправи силно послание към Европа с организираната по време на нейното председателство Среща на върха за перспективата пред държавите от този регион. Борисов е посочил, че страната ни залага на ясна и позитивна програма, ориентирана към бъдещето и към постигане на конкретни резултати. Той е подчертал още, че европейските граждани очакват по-голяма сигурност, повишаване на заетостта и силно присъствие на ЕС на международната сцена и че Българското председателство има за цел да работи точно в тази посока.

Марио Монти е бил придружен от Ивайло Калфин, с когото са работили в Групата на високо равнище за собствените ресурси в Европейския съюз.

    Повече за bta.bg