Северна Корея склони на преговори с Южна Корея
Фото: www.economic.bg

Северна Корея склони на преговори с Южна Корея

18 новини, 4

Китай обяви, че изпраща специален пратеник в Южна Корея, който ще обсъди ситуацията на Корейския полуостров, в навечерието на възможни дискусии между Сеул и Пхенян, предаде Франс прес. Утре и вдругиден китайският заместник външен министър Кун Сюаню ще обсъди ситуацията на полуострова с южнокорейския представител Ли До-хун, натоварен с мирните преговори, обяви говорител на китайското министерство. Срещата ще се състои, след като Сеул предложи на Северна Корея (КНДР) да проведат дискусии на високо равнище във вторник.

Целта е да се обсъди участието на Пхенян в следващите Зимни олимпийски игри, организирани в Южна Корея, както и "други въпроси от взаимен интерес", припомня АФП. През последните месеци КНДР изстреля балистични ракети и проведе шестия си ядрен опит. В отговор Съвета за сигурност на ООН наложи множество санкции на Пхенян, който обаче не изглежда склонен да отстъпи и оправдава военните си амбиции с необходимостта да се защитава от САЩ.

В началото на тази година обаче двете Кореи възстановиха трансграничната комуникационна линия, която беше прекъсната от 2016 г. насам, след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че е възможно неговата страна да участва в Зимните олимпийски игри следващия месец. В отговор Сеул предложи провеждането на дискусии на високо равнище на 9 януари, за първи път от 2015 година. Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, ...

    Повече за bta.bg