Мадрид отхвърли посредничество с правителството на Каталуния
Фото: www.cross.bg

Мадрид отхвърли посредничество с правителството на Каталуния

6 новини, 5

Премиерът на Испания Мариано Рахой отхвърли днес предложението за посредничество за решаването на кризата в Каталуния и призова за спазване на испанските закони, предадоха осведомителните агенции. В реч пред парламента в Мадрид ден след като регионалните каталонски ръководители подписаха декларация за независимост, Рахой заяви, че "няма възможност за посредничество между демократичния закон и неподчинението и беззаконието".

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон каза вчера, че отлага за няколко седмици официалното отделяне от Испания, за да може да има преговори с Мадрид с международно посредничество. В речта си в испанския парламент Рахой призна, че страната му преживява "един от най-трудните периоди" в новата си история, като хвърли вината за това върху "група активисти", подтикнали към "измамнически референдум".

По думите му състоялият се на 1 октомври референдум е част от стратегия "за налагането на независимост, която малцина искат и не е добра за никого". Рахой подчерта, че "не съществува конституция, която да признава правото на самоопределение". Според него конституцията може да бъде променяна, но само по "законни и установени правила". Накрая премиерът на Испания призова съгражданите си да сложат край на разделението "със спокойствие, благоразумие и с крайна цел възстановяване на съвместното съществуване".

По-рано днес лидерът на опозиционните испански социалисти Педр...

    Повече за bta.bg